SCGOP Rules Clarifications

South Carolina Republican Party Rules

RULE 2
INTERPRETATION & APPLICATION OF RULES:;
AMENDMENT; DISTRIBUTIONS; DEFINITIONS

SCGORP Rule 2(f): Voting requirement to seek party office above the precinct level at County Convention

(f) All elections to a party office at all levels of organization shall be decided by a
majority vote unless otherwise directed by the rules: all delegates shall be elected by
plurality vote. Candidates must be a member of a precinct or convention body to be
eligible for election by the body at each respective level. Candidates for party
office above the precinct level, as well as for delegate to the State and National
Conventions must have voted in at least two (2) of the three (3) most recent
statewide Republican primaries. either in this or any previous state of residence.
provided they were old enough to have done so.

SCGOP Rule 4(a)(b) - Concerning Precinct ReOrg location being “within the county”

(b) Reorganization

(1) Organized precincts shall meet during the month of March at an appropriate
place within the county at a time and day set by the County Executive
Committee of each non-general election year, or at such other time and date as
may be required by law for reorganization.

(2) Only those precincts previously certified or recognized as duly organized shall
conduct reorganizational meetings.
Notes:
1. The CXC establishes (votes) on the Date & Time

2. Precincts must meet somewhere within the county is required, but not in the same location
3. During ReOrg 2023, all 31 precincts with Oconee County were previously certified and recognized

SCGORP Rule 4(a)(c) — Concerning Precinct ReOrg Activity
(c) Proceedings

In all organization and reorganization meetings of precinct, business may be
conducted as follows:

(1) The meeting shall be called to order by the precinct president or vice-
president, if the president is not present, in an organized precinct. In an
unorganized precinct, the meeting shall be called to order by such person as
may have been designated by the county chairman (or State Chairman, if
applicable) to arrange the meeting, and if none, then by some person in
attendance who is eligible for membership in the precinct. See Rule 4(c)(3)
for eligibility requirements.



(2) A temporary president, a temporary secretary, and a committee on credentials
for the purpose of organizing or reorganizing shall be elected.

(3) The credentials committee shall report the names of those in attendance who
are eligible for membership and who have signed the membership roll.
verifying that each member is in fact eligible for membership. Membership
eligibility is determined by the member having a current, valid voter
registration certificate in that precinct. and either (1) the person having voted
in the election designated for the purposes of delegate allocation set forth in
Rule 4(c)(5) or (2) the person being elected to membership at a precinct

(4) When organized, a permanent president, one or more vice-presidents. a
secretary. a treasurer. and a county committeeman to the county executive
committee (a minimum of five (5) officers) may be elected. One person may
not hold more than one office unless there are fewer than five people present
at the meeting. Such committees as may be desired may be created. Precinct
officers do not assume the duties of their office until after the county
convention set forth in Rule 5(b) has been held, unless they are elected from a
precinct not organized during the month of March under regular precinct
reorganization.

Notes:

1. Individual precincts (officers and newly elected officers) are responsible for carrying out the Precinct ReOrg
meetings

2. Whether those meetings occur under one roof for the entire county, or at multiple locations within the
county - the precinct officers will be conducting their own meetings. (Anderson County does the same)

3. Ifno officers are present, the rules speak to the meeting being called to order by "some person in
attendance who is eligible for membership in the precinct”

4. The opportunity for larger precincts (50 plus members expected) to hold their Precinct ReOrg meetings at
locations closer to their precincts will be given. The OCRP will pay site rental fees for March 15"

SCGOP Rule 4(a)(c) - Concerning Precinct ReOrg Make-Up

(11) The county chairman shall also set a date for a make-up meeting no later than
five (5) days prior to the county convention for precincts that have failed to
organize or re-organize or that need to conduct further business, including the
ability of precincts to fulfill their delegate allotment to the county convention.
The make-up meeting for all precincts shall be held in one central location in the
county and shall be properly advertised. In the delegate election process for the
make-up meeting, delegate positions shall be filled first from among individuals
who attend the meeting in person. then by individuals whose membership is
set forth i the poll list of the preceding primary election and/or those who are
absent from the meeting but who have submitted the properly signed forms. No
member absent from the meeting may cast a vote. but they may be voted for and
considered a candidate.

Notes:
1. Precinct ReOrg Make-Up must be in "one central location in the county”
2. To be "properly advertised" is noted only for Precinct ReOrg Make-Up and not ReOrg itself, but no specific
details are given for what constitutes "properly advertised"



SCGOP Rule 5(b)(1) - Concerning County Convention

(b) County Convention

(1) In every non-general election year. the County Convention shall be called by
the County Executive Committee in each county having an organization
recognized by the State Executive Committee. The convention shall be held
during the month of April. no less than 14 days following precinct
reorganization meetings. and the specific date, time and location of the
convention shall be set by the County Executive Committee. A notice shall be
caused to be published by the County Executive Committee once a week for
two consecutive weeks, not more than three nor less than two weeks before the
actual day of the convention in a newspaper having general circulation in the
county. The list of delegates certified by the president and secretary of each
precinct shall constitute the temporary roll of the County Convention (7-9-70).

Notes:
1. The proceedings for County Convention duplicate Precinct ReOrg, apart from including a specific "how to"
requirement for advertising, which was done in 2023, and will be done again in 2025
2. On Feb 15", we should receive the actual numbers for precinct delegates from the SCGOP

SCGORP Rules Silent— Concerning Nomination of Officers Elected at County Convention
Reference OCRP Bylaw 3: County Organization

3c. Candidates: Any member desiring to be a candidate for office of County Chairman, County Vice
Chairman, or State Executive Committeeman shall convey their intent in writing to the OCRP
Chair and Secretary no later than two weeks prior to the biennial convention. As long as the
candidate meets the qualifications to be a convention delegate and has not violated State Bylaw
15 or 16, their name shall be placed in nomination at the convention.

Notes:
1. The SCGORP rules are silent with regards to a county officer nomination process
2. OCRP Bylaw 3c outlines a preferred method of advising in writing beforehand; however, nominations may
also be made on the convention floor as historically done



